13 set. Carcoma
ELS COLEÒPTERS
Els corcs, els insectes que mengen fusta.
Després de les termites, aquests insectes són els que produeixen més danys en la fusta, tenint en compte el seu valor econòmic.
Ataquen sobre tot a la fusta seca i madura, on les seves larves produeixen túnels i galeries abundants.
El seu cicle biològic és:
- La femella adulta i ja fecundada, realitza la seva oviposició en les esquerdes.
- De cada ou eclosiona una larva que immediatament començarà a alimentar.se de la fusta formant una galeria.
- Passat un període de temps, que varia segons l’espècie, la larva passa a la fase pupa.
- Unes setmanes més endavant, de la pupa surt l’insecte adult al exterior perforant la fusta, deixant un orifici de sortida. Ràpidament s’aparella i continua així el seu cicle.
Les principals espècies que ocasionen plagues pertanyen a tres grans grups : Anòbids, Líctids i Cerambícids.
ANÒBIDS
Aquests són els insectes coneguts com els CORCS, destacant per la seva abundància i importància de d’anys l’Anobium punctatum. Els adults d’aquest insectes tenen una longitud de 3 – 5 mm i són de color marró fosc. Les femelles fecundades dipositen els ous ( de 0.3 mm de longitud) en petits grups de 2, 3 o 4 ous (fins a un total de 80) en les esquerdes de la fusta, i sovint en els antics orificis de sortida dels adults.
Després de quatre o cinc setmanes neixen unes petites larves blanques i arquejades que penetren directament a la fusta i perforen les galeries en la direcció de les fibres de la fusta. Les galeries van incrementant la seva mida segons la larva va creixent. El cicle vital d’aquests insectes és de dos o més anys, depenent de les condicions nutritives de la fusta i les condicions ambientals.
El seu desenvolupament es veu afavorit per una elevada humitat a l’aire i una temperatura moderada (22 – 24 ºC).
Al finalitzar el període larvari l’insecte arriba a una mida de 6 mm de longitud i passa a l’estat de pupa en cambres situades a les zones pròximes de la superfície de la fusta. Romandrà en aquest estat de 6 a 8 setmanes, transformant-se després en insecte adult. Durant els mesos de maig a agost els adults surten a l’exterior perforant la fusta en orificis circulars de 1.5 o 2 mm de diàmetre, en aquest moment és quan es poden detectar les serradures que cauen de la fusta infestada. Els adults viuen de tres a quatre setmanes i són bons voladors. S’aparellen a l’exterior, tancant així el seu cicle vital.
L’Anobium punctatum ataca les coníferes. S’alimenta de cel·lulosa mitjançant l’acció simbiòtica de certs microorganismes intestinals. La presència de la primera generació d’insectes no és fàcil de detectar fins als primers orificis de sortida.
LÍCTIDS
LYCTUS BRUNNEUS
També se la coneix com a “carcoma del parquet” i és la més freqüent a Europa i a tot el món. Essent el seu nom d’origen tropical (Brasil). Ataca tant a les fustes tropicals com a les de la nostra zona.
El seu cicle biològic sol tardar un any, encara que pugui tardar la meitat en condicions de temperatura i humitat favorables.
Sol atacar al parquet, elements estructurals de fustes pures i artesanals, etc.
No són capaços de digerir la cel·lulosa per no comptar amb els agents simbiòtics que ajuden en el procés. Solen trobar-se a fustes dures com la del roure, la noguera, l’olm… i, ocasionalment, en mobiliari de canya de bambú.
El seu cicle vital comença amb la oviposició del coleòpter en els porus de la superfície de la fusta, escollint la fusta de las especies anteriorment esmentades per presentar porus grossos.
LICTUS LINEARIS
És d’origen europeu i molt similar a l’anterior.
CERAMBÍCIDS
Són coleòpters de mida gran i amb antenes llargues i primes que, de vegades són més llargues que la resta del seu cos.
El seu cicle biològic comença amb la posta d’ous per la femella en les esquerdes i forats de l’escorça de la fusta o en fustes mal a serrades. Les larves són grosses, de cos llarg i estret, de color beix clar i visibles pel seu cap i les poderoses mandíbules.
El desenvolupament de les larves pot durar diversos anys en funció de que les condicions siguin més o menys favorables per a passar la fase de pupa.
L’insecte adult perfora forats de sortida de forma oval de 6 x 3 mm molt característics.
Segons l’espècie, prefereixen fustes fortes o toves i fustes fresques acabades de tallar o atacades per la humitat.
Les espècies més característiques i relacionades amb l’home són:
HYLOTRUPES BAJULUS (Capricornio Doméstico).
Conegudes també com “Carcoma Gran” o “Carcoma de les bigues”.
Sorry, the comment form is closed at this time.