Scleroderma: El Depredador silenciós de la carcoma

Sclerodermus

Scleroderma: El Depredador silenciós de la carcoma

La Scleroderma domestica, sovint confosa amb una formiga degut a la seva aparença, és un insecte que juga un paper crucial en l’ecosistema de la nostra llar. Tot i que pot ser un aliat en la lluita contra les carcomes, la seva interacció amb els humans té un costat menys amigable.

Un Insecte amb un paper biològic essencial

Pertanyent a la família dels Betílids, la Scleroderma domestica és un himenòpter que s’alimenta principalment de les larves de carcoma, com Anobium punctatum. No obstant, no desdenya les larves d’altres coleòpters, com Stegobium paniceum, Lasioderma serricorne, Hylotrupes bajulus i Nicobium castaneum, o fins i tot lepidòpters.

Les femelles d’aquest insecte, que no tenen ales però posseeixen un agulló, busquen activament les galeries excavades per les carcomes. Un cop localitzades, injecten un verí paralitzant i dipositen els seus ous a les larves. Quan els ous eclosionen, les larves de Scleroderma tenen un subministrament d’aliment llest i esperant.

Sclerodermus

Identificació i Biologia de la Scleroderma

La Scleroderma domestica és un insecte de petit tamany, amb femelles que mesuren entre 2 i 5 mil·límetres de llarg. Les femelles són de color marró-negre i s’assemblen a les formigues, mentre que els mascles, que són rars de veure, tenen ales i manquen d’agulló. Les femelles poden viure fins a un any, mentre que els mascles moren poc després de la reproducció.

Scleroderma i els humans: un GRAN problema

Malgrat el seu paper en el control de les carcomes, la Scleroderma domestica pot ser una molèstia per als humans. Les femelles poden picar a les persones, tant de dia com de nit. Aquestes picades són doloroses i poden causar reaccions al·lèrgiques, febre i altres símptomes. A més, un sol exemplar pot infligir múltiples picades, els efectes de les quals poden durar unes dues setmanes i, de vegades, més.

La picada de la Scleroderma Domestica

Les picades de la Scleroderma domestica són produïdes per les femelles, que manquen d’ales i són les responsables d’aquestes molestes picades en els humans. Si experimentes una picada, és probable que l’insecte s’hagi introduït sota la teva roba o estiguessis a prop de fusta afectada per xilòfags.

A casa, en un concert, a una terrassa d’estiu fent una cervesa amb els teus amics… cada vegada és més habitual les seves picades. Les zones més afectades solen ser l’esquena, el clatell, els braços i les extremitats, però poden picar a qualsevol part. Aquestes picades són notables, doloroses i poden persistir. Sovint, es presenten en grups, depenent de com es mogui l’insecte sobre la pell. En persones sensibles, el verí pot causar reaccions al·lèrgiques severes i febre alta.

Tot i que les picades són més comunes durant el dia, també poden ocórrer de nit. És fàcil confondre-les amb les d’altres insectes, com puces o mosquits, especialment si la infestació de carcoma és mínima. L’activitat màxima d’aquestes picades es dóna a la primavera, tot i que poden continuar fins a la tardor.

Si experimentes picades doloroses durant el dia, és essencial revisar la teva llar en cerca de signes de carcoma. La presència de la Scleroderma domestica pot indicar una infestació de carcoma, i l’eliminació de la carcoma és essencial per resoldre el problema de les picades. A més, si vas al metge per picades, és útil portar una mostra de l’insecte per ajudar en el diagnòstic.

ForaPlagues, la solució contra la Scleroderma

Si sospites que tens un problema amb carcomes o amb la Scleroderma domestica, no estàs sol. A ForaPlagues, som experts en el tractament de carcomes i podem ajudar-te a eliminar tant les carcomes com la Scleroderma domestica. No deixis que aquests insectes et molestin més. Contacta amb ForaPlagues avui mateix!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.